Upute sudionicima prosvjedne akcije „Hrvatska može bolje – bez vas!“

Drage građanke i dragi građani!

Na prosvjedu 1. lipnja smo jasno rekli što želimo od Hrvatskog sabora, Vlade Republike Hrvatske i Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta. Danas se ponovno okupljamo kako bismo zahtijevali od nadležnih da odstupe zbog nečinjenja ničega kako bi ostvarili zahtjeve.

Potičemo vas da svoje sudjelovanje na prosvjednoj akciji popratite i na društvenim mrežama putem #hrvatskamozebolje.


Kako bismo opet jasno poslali našu poruku molimo vas da imate na umu nekoliko sljedećih uputa:

  • Ovo je akcija svih nas. Stoga se svi sudionici i sudionice pozivaju na međusobno uvažavanje.
  • Ovo je mirna prosvjedna akcija. Pozivaju se svi sudionici i sudionice da na dostojanstven i primjeren način sudjeluju na prosvjednoj akciji. Ne reagirajte na provokacije. Opetovane provokacije prijavite našim redarkama i redarima.
  • Ovo je građanska prosvjedna akcija. Uvažavajući slobodu izražavanja, pozivamo sve sudionice i sudionike da na prosvjednoj akciji ne ističu obilježja političkih stranaka u bilo kojem obliku. Naše redarke i redari imaju pravo zamoliti one koji budu imali takva obilježja na ih uklone.
  • Pozivamo sve sudionike da zajedno učinimo prostor prosvjeda sigurnim okružjem, bez psovki i neprikladnog ponašanja. Podsjećamo sudionice i sudionike na zakonske zabrane diskriminacije, govora mržnje, netrpeljivosti, te konzumiranja alkohola i bilo kakvih opojnih droga.
  • Trg svetoga Marka je ograničen prostor podložan posebnim sigurnosnim mjerama. Pristup Trgu svetoga Marka bit će iz Ćirilometodske ulice. Broj osoba koji mogu biti na Trgu je ograničen sukladno odredbama Zakona o javnom okupljanju. Nakon što se taj prostor popuni, policija će zatvoriti prostor, a ostali sudionici će biti u Ćirilometodskoj ulici.
  • Zbog spomenutih sigurnosnih mjera ne preporučuje se dolazak s djecom. Također, ne preporučujemo dolazak biciklom zbog prohodnosti u prostoru prosvjeda. Policija će pregledavati velike torbe.

Naše redarke i redari bit će raspoređeni unutar prostora prosvjedne akcije s prepoznatljivim oznakama. Oni su zaduženi da vam pomognu kako bi prosvjedna akcija protekla u najbolje mogućem redu. Molimo vas da njima prijavite svaki pokušaju ugrožavanja sigurnosti u prostoru prosvjedne akcije, te da slijedite njihove upute.

Na kraju, pozivamo vas da prostor prosvjedne akcije ostavimo čistim.

Hvala vam na razumijevanju i suradnji.

Inicijativa „Hrvatska može bolje!“


PDF datoteka: Upute sudionicima prosvjedne akcije

PNG datoteka:
Upute sudionicima prosvjedne akcije